Фінансова грамотність або як нарешті відчути, що на все вистачає.

По словах “фінансова грамотність” не складно здогадатись, що розмова сьогодні піде не стільки про техніки заробити більше, скільки про концепцію мудрого розпорядження тими ресурсами, які вже є.Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина має володіти навичками фінансової грамотності. На жаль, в школах рідко можна зустріти клас “фін. грамотності”, адже це саме та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися, але яка є основою подальшого розвитку й успіху людини у соціумі.

Давайте розберемося, що ж таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною, в якої завжди є гроші на лікаря, подорожі, подарунки або будь-які незаплановані витрати.Фінансова грамотність – це набір знань та навичок, що допомагають ефективно керувати своїми коштами.

Фінансово грамотна людина розуміє базові економічні поняття, вміє рахувати гроші, планувати бюджет та керувати грошовими потоками. Завдяки цьому може грамотно розпоряджатися фінансами, накопичувати та вигідно інвестувати їх.Ось декілька типових помилок фінансово безграмотної людини:

  • бере кредити – зокрема, мікрозайми, річний процент яких може сягати від 30 до 1000;
  • не контролює витрат – багато хто не знає, куди діваються гроші та робить покупки імпульсивно, не плануючи;
  • думає «зараз в мене недостатній дохід, щоб відкладати, от підвищать зарплату, тоді почну» – повірте, з таким підходом, цього моменту не настане ніколи;
  • робить ставку на один вид накопичень – наприклад, вкладає лише в облігації або крипту;
  • інвестує у сумнівні проєкти, де за обіцянками швидкої та високої дохідності ховається афера або ж фінансова піраміда.

Натомість фінансово грамотна людина:

  • завжди рахує свої доходи та знає, скільки витрачає за місяць та на що саме;
  • не бере споживчих кредитів, адже може запланувати і накопичити кошти на необхідні витрати;
  • регулярно відкладає кошти та має заощадження;
  • завчасно планує великі витрати – наприклад, відпустку, купівлю житла чи авто, освіту дітей тощо;
  • не робить імпульсивних покупок;
  • має «фінансову подушку» на непередбачувані витрати – зокрема, на випадок хвороби, термінового ремонту машини, квартири, техніки тощо;
  • має цілі та не відступається від них, стабільно відкладаючи певну суму

Чому концепція “почну більше заробляти і тоді стану фінансово грамотним” не працює?Тому що, збільшивши дохід, ваші “апетити” лише зростуть. А з ними зростуть і потреби.Експерт з фінансової грамотності та інвестор Іванна Антонюк каже: “Наші фінанси складаються з 3-х частин: доходи – витрати = дельта”Насправді контроль над власними фінансами важлива складова успішного управління грошима.Дуже часто люди витрачають більше, ніж заробляють.

Яким чином це трапляється?

28 числа поточного місяця у вас залишилось 1000 грн, а ви купуєте нову річ за 1500, взявши 500 грн з заощаджень (якщо такі були)Як працюють ваші гроші можна дізнатись лише тоді, коли ви почнете за ними слідкувати й відстежувати: що, коли, куди йде.Задайте собі питання: чи почуваюсь я впевнено, комфортно та фінансово застраховано?NewLook має для вас 5 порад, які допоможуть стати фінансово мудрою людиною:

  1. Встановіть додаток або таблицю для відстеження платежів: Buddy, Monefy, MoneX
  2. Розділіть витрати на обов'язкові (оплата житла, продукти, здоров'я, одяг) додаткові та інвестиційні
  3. Рахуйте доходи та витрати щодня
  4. Аналізуйте статистику витрат і модернізуйте її, якщо вона вас не влаштовує
  5. Підрахуйте дельту у відсотках і збільшуйте до 20%

Сподіваємось, ця стаття допоможе вам відчувати себе вільно та захищено в питанні фінансів, а якщо ви хочете знати більше про розвиток у світі діджитал-професій, підписуйтесь на наш інстаграм!А ми зустрінемось з вами в новій статті!