Як стати ідеальним кандидатом та отримувати “так” від компаній мрії?

Безумовно, співбесіди, пошук роботи та актуальних вакансій, нескінченні тестові завдання – це стрес для багатьох кандидатів. Але відчуття після слів “Вітаю, ви вдало пройшли всі етапи співбесіди!” – варті усіх страждань!В сьогоднішній статті ми розповімо вам:

1. Яких основних помилок припускаються люди під час пошуку роботи

2. Секрети резюме, про які знають рекрутери

3. Який існує етикет під час пошуку роботи

1. Ви створили дуже якісне та гарне CV (Curriculum Vitae – стислий опис біографічних даних, набутих кваліфікацій та професійних навичок. Один з основних документів при поданні на вакантне місце роботи, стажування чи навчання.), але на співбесіду вас принципово не кличуть. Чому?

Існує декілька причин, чому рекрутери не захочуть розглядати вашу кандидатуру. Серед них:

- Ви обираєте не цільові вакансії. Наприклад, при виборі вакансії опираєтесь на назву посади та вилку зар. плати, а не на список обов'язків, вимог від кандидата та майбутніх задач.Не витрачайте ані свій час, ані час рекрутера. Адекватно оцінюйте свій досвід та надсилайте резюме тільки тоді, коли впевнені, що впораєтесь з поставленими задачами.

- Ви не уважно читаєте опис вакансії та надсилаєте своє резюме або CV десяткам рандомних компаній.Наприклад, дуже часто власники бізнесів або рекрутери в кінці опису вакансії додають важливі деталі:

– куди саме відправляти інформацію, чи потрібно виконувати тестове завдання перед тим, як відправити резюме або просто якісь особливі вимоги до кандидата. Краще дочитайте опис вакансії уважно. Це збереже ваш час та час людини по інший бік екрана.

- Ще одна розповсюджена помилка – неправильно оформлене резюме або CV.

Тут існує одне головне правило: ви маєте редагувати своє резюме під кожну вакансію та підлаштовувати його під вимоги компанії.

Наприклад, якщо ви – маркетолог і подаєте резюме на посаду SMM-спеціаліста, вам необхідно детальніше розповісти саме про досвід у SMM.

2. Секрети резюме, про які знають рекрутери!

Рівно 5-7 секунд витрачає рекрутер на перегляд вашого резюме.Не потрібно писати есе та великі розповіді про свій характер, особливості вашого знаку Зодіаку та хобі.Перше, на що звернуть увагу рекрутери або власники бізнесів – це локація, освіта, досвід, кейси та наявність необхідних навичок для посади.

- Не забувайте про ключові слова.Робота рекрутера – знайти людину, яка повністю відповідає вимогам посади. Зазначайте всі свої найголовніші hard та soft-skills, які будуть цінуватись на даній посаді. Ось це реально важливо!

- Зміст набагато важливіший за дизайн. Мало хто з кандидатів знає, що яскраве, кольорове резюме зі складним дизайном та діаграмами в такому вигляді не відправляють компаніям на розгляд.Ваш досвід копіюється та вставляється в чорно-білий шаблон. Тому робіть резюме якомога простішим.

- Діаграми суб'єктивні. Так, зірочки та діаграми виглядають ефектно, але вони суб'єктивні. Краще використовувати слова.

3. Етикет під час пошуку роботи.Як себе поводити до, під час та після співбесіди?

До інтерв'ю:

- переконайтесь, що ваше резюме та cover letter написані грамотно й без помилок.

- ввічливо відповідайте роботодавцю якнайшвидше та структуруйте своє повідомлення

- приєднуйтесь до онлайн-зустрічей за 5-7 хвилин до дзвінка, щоб  переконатись, що камера та мікрофон працюють добре- проводьте розмову в тихому місці, де ніщо не буде заважати та відволікати

- ставте всі пристрої на безшумний режим

Під час інтерв'ю:

- якщо за вами не однотонний фон – поставте автоматичний фон у Zoom або Teams- дивіться співрозмовнику більше в очі та намагайтеся не відволікатись та не відводити погляд надовго

- не треба їсти або пити каву впродовж усієї розмови, але можна пити воду

- бажано не рухати пристрій під час розмови. Зафіксуйте його та намагайтеся не чіпати.

Після інтервʼю:

- Напишіть коротке повідомлення з подякою всім, хто був присутній на розмові

- Не пишіть та не вимагайте фідбек у перші 5 днів.

Запамʼятайте ці поради та швидко й легко знаходьте роботу мрії!А щоб дізнатись більше лайфхаків для роботи в діджитал, підписуйтесь на наш Інстаграм!До нових зустрічей!

  • Додаткові ресурси інформації: Вікіпедія та портал з пошуку роботи “goodjob”