Емоджі, недоречні розділові знаки чи Caps Lock: що може насторожити у ваших повідомленнях

Як ви ставитеся до розділових знаків у діловому листуванні? Як відреагуєте на повідомлення від колеги: «Молодець, стало не настільки погано))))»? Коли керівник пише: «Хм, супер!!!!», — радієте чи ніяковієте? По кілька разів перечитуєте листування з колегами, щоб розшифрувати їхні емоції? Тоді ця стаття буде корисною для вас.

На перший погляд, у повідомленні від колеги все добре. Написано ж «Молодець». Ніби й похвалили, але й водночас образили. Адже надмірна кількість емоджі і сарказм підказують, що відправник налаштований недружньо. Це і є пасивна агресія, за допомогою якої адресант виказує злість, роздратування.

Натомість у повідомленні керівника двозначностей не шукайте. Це психологічна проєкція — коли бачите негативний підтекст там, де його немає. Якщо директор написав «Супер!!!!», то результатом він задоволений.

Правила правопису не діють, якщо пишете в робочому чаті. Маємо парадокс: найбільш нейтральний знак пунктуації стає найзагадковішим. Натомість деякі засоби в повідомленнях налаштовують на агресію, інші ж свідчать про некомпетентність. Детальніше про це — читайте далі.

Крапка

Крапка позначає закінчену думку — так вас навчали в школі. У цифровому світі все по-іншому. Крапка наприкінці повідомлення може свідчити про докір, гнів, напруженість чи образу. У діловому листуванні відправник ставить крапку, щоб показати: «Розмову закінчено». Проте, які емоції людина вкладає в повідомлення, — зрозуміти непросто.

Крапка не завжди забарвлює повідомлення. Люди, які не надто активно користуються месенджерами, ставлять крапки відповідно до правил пунктуації. Про «значення» крапок такі колеги й не здогадуються.

Учені з’ясували, що крапка в кінці повідомлення робить його різким. Читач бачить негативний підтекст, навіть якщо його там немає.

Що робити, коли побоюєтеся крапок? Ліпше словами проясніть ситуацію. Наприклад, останнім часом ви отримуєте повідомлення на зразок «ок» або «домовилися» із крапками. Поцікавтеся в керівника, чи він не злиться на вас за щось.

Безліч знаків

Будьте обережними зі знаками оклику та знаками питання, як із гострим перцем чилі. Якщо їх забагато, вас сприйматимуть як неврівноважену та агресивну людину.

Для того щоб поставити три знаки оклику наприкінці повідомлення, ви повинні мати вагому причину. Наприклад, «Пожежа!!!» або «Дедлайн сьогодні!!!». Зауважте, якщо регулярно вигукуватимете про дедлайни в чатах і сипатимете знаками оклику, то зрештою колеги не звертатимуть уваги на таку емоційність. Коли ж настане справді кризовий момент — ніхто й не помітить.

СММ-спеціаліст Ірина: «Одного разу я отримала від керівника таке повідомлення: «Це що за жах?!! Сформулюйте правильно!!!!». Так він розкритикував мою пропозицію щодо текстів прогріву перед найближчим вебінаром, причому в доволі грубій формі. У мене враження, що на мене накричали, а що саме змінити — не пояснили. Я вирішила не терпіти хамства й пішла розібратися «вживу». Запитала, що саме викликало таку реакцію. Керівник здивувався, сказав, що це звичайний робочий момент і що так він спілкується з усіма працівниками. Купа знаків оклику в повідомленні для когось — норма. Проте за цифровим етикетом — це агресія. Раджу після таких «двозначних» ситуацій обговорювати всі незрозумілі висловлювання».

Три крапки

Три крапки ви використовуєте, щоб позначити незакінчену думку. У живому спілкуванні трьом крапкам відповідає здивований вираз обличчя з піднятою бровою. Це чудовий літературний прийом — сподіватися, що читач додумає усе сам.

В інтернет-листуванні, навпаки, не варто давати шансів для недомовок. Якщо хочете, щоб вас зрозуміли правильно, — висловлюйтеся якомога точніше.

Емоджі


Емоджі допомагають передати емоції та почуття. Так, із добре знайомими колегами хочеться поспілкуватися з дужками-усмішками, сердечками та квітами. Проте в діловому листуванні їх не додавайте, наприклад, коли пишете повідомлення безпосередньому керівнику чи вищому керівництву. Адресат у такій ситуації може сприйняти смайли недоречними, а інколи й вульгарними. Неправильно їх розтлумачить — зміст написаного втратиться.

Кілька дужок наприкінці фрази позначають жартівливий тон висловлювання. Якщо ж друкуєте «батарею» із дужок — адресат може вирішити, що ви просто вмираєте зі сміху. Погодьтеся, у робочому чаті це дивно.

Підлаштовуйтеся під стиль адресанта. Якщо співрозмовник поставив емоджі — сміливо відповідайте так само. Проте коли хтось із керівників після кожного повідомлення ставить сердечка й букетики — це має вас насторожити. Проаналізуйте, чи не стало ділове листування особистим.

Дослідники з університету Бен-Гуріона назвали емоджі в діловому листуванні ознакою некомпетентності. Науковці зауважили, що емоджі можуть дозовано використовувати знайомі між собою працівники. А ось за першої взаємодії ліпше уникати смайлів, попри стать і вік адресата.

Множинні повідомлення



Коли ділите думку на кілька невеликих повідомлень, виказуєте власний інфантилізм. Фрази з двох-трьох слів у рядку дратують. Пам’ятайте, що в багатьох людей телефон блокується автоматично. Для того щоб прочитати кожне нове повідомлення, доводиться постійно розблоковувати екран. У таких ситуаціях адресант справляє враження незібраної та не сконцентрованої людини. Адже він не може опанувати себе та обміркувати чітке, інформативне повідомлення.

Якщо комунікація перетворюється на катування нескінченними короткими повідомленнями — колеги уникатимуть такого співрозмовника.

Caps Lock

Тих, хто полюбляє писати з натиснутою клавішею Caps Lock (капс лок), часто банять на форумах і в соцмережах. У робочому чаті якщо й не забанять, то зненавидіти можуть. Увагу аудиторії такими заголовками не привернете. Саме тому, наприклад у рекламі, не використовують слів із капслоком. Суцільних великих літер етикет ділового спілкування не схвалює.

Ви ще з молодшої школи не читаєте слова по складах, а сприймаєте їх цілком. Текст капслоком складно сприймати, оскільки літери нагадують прямокутники. Усі символи зливаються в довжелезні рядки. Використовуйте капслок дозовано — виділяйте одне слово / словосполучення.

В інтернет-чатах капслок сприймають як крик. «Чому на мене кричать?» — вирішить ваша колега, коли отримає повідомлення: «ЦЕ ВСІ ДОКУМЕНТИ?». Тоді вам доведеться пояснювати, що зайвих емоцій у фразу ви не вкладали, а просто вирішили зробити повідомлення більш помітним.

Насамкінець

У робочому чаті діють власні правила й заборони. Вихлюпувати емоції в діловому листуванні, публічно принижувати колег — табу. Якщо колега помилився, скажіть йому про це особисто. Не зрозуміли, що має на увазі співрозмовник, — запитайте прямо.

Не варто писати керівнику: «Сценарій для рекламного креативу готовий)))». Також не треба в чаті реагувати на запитання колеги вигуком: «ЦЕ ЗРОЗУМІЛО ДИТИНІ!!». Уникайте лестощів, пасивної агресії, хамства. Поважайте своїх колег і стежте за розділовими знаками.

Будьте ввічливими не лише під час живого спілкування, а й у робочих чатах. Тоді матимете репутацію вихованої людини.

А ще стежте за тим, як оформлюєте тексти для комерційних цілей: дописи, сториз, рилз, рекламні креативи, презентації онлайн/офлайн-заходів тощо. Адже підписники вашого блогу чи блогу вашого клієнта, скажімо, через недоречні розділові знаки можуть неправильно розшифрувати емоції, які ви заклали в текст.